Lappland – Kebnekaise Fjällstation

Lappland – Kebnekaise Fjällstation Image

Lappland – Kebnekaise Fjällstation

Om du tar dig till Nikkaluokta har du 19 kilometer kvar innan du når Kebnekaise Fjällstation. I Nikkaloukta tar civilisationen slut och äventyret tar sin början. I mer än hundra år har fjällstationen funnits som en trygg hamn för de som kommer för att söka spänning eller lugnet uppe på Sveriges högsta berg och många är det som drömmer om att en dag bestiga den. Till fjällstationen tar du dig med skidor, snöskor eller scooter på vintern. På sommaren kan du vandra hit eller flyga helikopter.

Som gäst på vandrarhemmet kan du bo i de gamla logementen från förra sekelskiftet eller i tvåbäddsrum. För alla bonde finns tillgång till bastu och efter en trerätters middag i restaurangen samlas man på kvällen framför brasan i Gammelstugan för att prata om dagens strapatser eller ge varandra tips inför nästa dags tur. På natten sover du gott och sedan laddar du med en rejäl frukost inför dagens äventyr på fjället. Fjällstationen har ett eget bageri och du kan köpa med dig proviant och godis från stationens butik. Det finns även sportutrustning att köpa eller hyra i butiken.

Här uppe finns Sveriges mest högalpina landskap och för den som är intresserad kan man få guidade turer till Sveriges högsta topp. Man kan klättra i berg, vandra på glaciärer, ta en skidtur eller vandra hela vägen bort till Abisko eller Saltoluokta, vilket tar mellan 4 och 7 dagar beroende på fysisk form och väderförhållanden. Men väljer man att stanna i området kring Kebnekaise fjällstation så finns här fina utflyktsmål både sommar som vinter. Ett besök på kalfjället beskrivs av många som en närmast andlig upplevelse och en vistelse på det här vandrarhemmet är ett äventyr man minns, förmodligen i hela sitt liv.

FÖRFATTARE | lovisa Comments | Kommentarer inaktiverade för Lappland – Kebnekaise Fjällstation DATUM | mars 25, 2018

Kategorier och taggar

lovebond-lite