Borgvattnets hemsökta prästgård och vandrarhem

Borgvattnets hemsökta prästgård och vandrarhem Image

Borgvattnets hemsökta prästgård och vandrarhem

Borgvattnet är en liten by i Ragunda kommun i Jämtlands län. Det ligger ganska ödsligt ungefär 10 mil utanför Östersund. Här finns en prästgård från 1800-talet samt ett bostadshus 200 meter längre bort som är väldigt omtalat. Det sägs att det spökar där och att det är Sveriges mesta hemsökta hus. Idag är husen vandrarhem som bjuder på spännande nätter och intressant atmosfär.

Börjar det skymma ute? Tänd lampan innan du läser vidare och blir du lite nervös av spöken så kan du trösta dig med att handla några nya lampor online från Lampgallerian.se. Då vet du att du snart har lite nya härliga ljuskällor som lyser bort spökigheten. Du kanske rent av vill förstärka spökigheten med rätt sorts lampor? De har hemmabelysning för både spökjägare och mörkrädda, så var inte orolig.

Men vad är det då som sägs hända i lilla Borgvattnet?

Borgvattnets händelser

Det sägs att tre gråtande damer sitter i en soffa. En gungstol kastar av folk. Bäddade sängar kan stökas till eller visa märken som om något legat eller suttit där. Bord flyttas. Barnskratt och barnskrik kan höras, knackningar, hasande steg och släpande mantel-ljud, och energier, tryck över bröstet och osynligt motstånd förekommer. Det kan även kännas som att något håller kvar dig och trycker ner dig i sängen, och ett porträtt av en kvinna sägs kunna röra på sig ibland. Ett av rummen, det blå rummet, är svårt att fotografera i. Av någon oförklarlig anledning blir det ofta inga bilder, alternativt suddiga bilder eller tekniska problem med utrustningen. I spökhus brukar ofta det rummet som har mest aktivitet kallas för just ”det blå rummet”.

Vågar du stanna en natt på detta spökhotell?

Vem är det som spökar?

Det finns ett antal övernattningsreportage från Borgvattnets Prästgård och Vandrarhem. Vissa har hört saker, andra har inte upplevt ett enda dugg, vissa har sovit gott, andra har flytt i panik.

Enligt historierna bodde prästen Per Hedlund och frun Märta där, 1900-1908. Märta dog i barnsäng med sitt elfte barn och det sägs att Per hämtade hem henne från bårhuset igen för han inte kunde släppa henne. Till slut skulle församlingen mer eller mindre ha tvingat honom att begrava henne, men det ryktas om att han grävde upp kroppen och tog den med sig när han flyttade från prästgården. Det ska också ha funnits en ogift piga som blev med barn, låstes in i en gårdsbod och tvingades föda barnet där. Efter födseln slogs barnet ihjäl och grävdes ner vid husets ena kortsida.

Prästgården stod klar 1876 och prästfamiljerna avlöste varandra ganska snabbt. Många prästfamiljer har bott där, och även i tjänstebostaden som nu kallas Vandrarhemmet. 1947 blev prästgården känd som spökhus då den siste prästen som bodde där pratade med en god vän över en kopp kaffe på caféet. En journalist hörde detta och sedan var det vida känt på väldigt kort tid. På 70-talet blev prästgården hotell och flera spökjägarteam och filmteam har varit på plats för att dokumentera vad som händer i ett av världens spöklikaste hus.

FÖRFATTARE | lovisa Comments | Kommentarer inaktiverade för Borgvattnets hemsökta prästgård och vandrarhem DATUM | juni 7, 2019

Kategorier och taggar

lovebond-lite