Ven: Vens Vandrarhem

Ven: Vens Vandrarhem Image

Ven: Vens Vandrarhem

Om af Chapman är Stockholms vackraste vandrarhem så är Vens vandrarhem Sveriges vackrast belägna. På ön Ven mitt emellan Sverige och Danmark hittar man Vens vandrarhem som drivs av familjen Weberg. Hit tar man sig med färja från Landskrona och från Bäckvikens småbåtshamn tar det endast två minuter att gå till fots via den vackra Hakenstigen. Det går också utmärkt att ta sig runt ön med cykel. Ställ bilen i Landskrona och ta med dig din egen cykel, eller hyr en av de gula cyklarna som finns på ön. Tänk dock på att tandemcyklar ser idylliska ut, men de kräver ett väldigt stort mått av samarbete och tålamod!

Vandrarhemmet ligger alldeles vid havet och här kan gästerna njuta av lugnet och vågornas kluckande. Om man blir sugen på något gott att äta finns det mängder av härliga resturanger på ön som serverar lokala delikatesser och ekologiska råvaror. På ön odlas durumvete så missa inte att smaka den lokaproducerade durumpastan. Den finns att köpa fryst så ta med dig pastan tillbaka till vandrarhemmet och tillaga den i köket där. Avnjut den gärna med en bit av den lokala getosten. Om vädret är fint så kan du duka upp ute på Vandrarhemmets terrass. Det finns även en glassfabrik på ön som serverar öns absolut godaste glass.

På morgonen kan du börja dagen med ett morgondopp i Öresund från vandrarhemmets egen badbrygga för att sedan utforska öns sevärdheter. Mitt på ön finns den mest kända – Tycho Brahe museet som varje år lockar tusentals besökare. Här kan man lära sig mer om den dansk-svenska adelsmannen och hans framstående forskning om astronomi. Man kan besöka hans observatorium Stjärneborg och den rekonstruerade renässansträdgården som man vet tillhörde Tycho Brahes slott Uranieborg. För de mindre besökarna finns här också en idéhistorisk lekplats och en skalenlig planetstig.

Alldeles i närheten av Vens vandrarhem ligger Spirit of Hven, Backafallsbyn, som har gourmetrestaurang, pub, vinbar, whiskybar och whiskydestilleri. Whiskybaren har alltid minst 500 sorter i lager och har utsetts till Sveriges bästa öl- och whiskybar av tidningen Vin & bar journalen. I sin egen tillverkning fokuserar man på ekologiska produkter och man tillverkar förutom whisky också gin här. Man erbjuder provningar och guidade turer som passar både för nybörjare och branschfolk.

Det lilla fiskeläget Kyrkbacken på öns västkust är också väl värt ett besök. Här kan man ta sig en fika för att sedan ta sig längst upp på toppen av kyrkbacken. Där tronar S:t Ibbs gamla kyrka med sina lysande vita väggar. Utsikten från kyrkan är vidsträckt och det är lätt att förstå att det är en av landets mest omtyckta vigselkyrkor.

En eller ett par övernattningar på Sveriges vackrast belägna vandrarhem kommer inte att göra dig besviken. Trots att ön är liten finns här mycket att se och göra och när du återvänder ”tillbaka till Sverige” kommer det kännas som att du har varit mycket längre än du i verkligheten har varit.

FÖRFATTARE | lovisa Comments | Kommentarer inaktiverade för Ven: Vens Vandrarhem DATUM | september 8, 2018

Kategorier och taggar

lovebond-lite