Varberg: Fästningens vandrarhem

Varberg: Fästningens vandrarhem Image

Varberg: Fästningens vandrarhem

Orten Varberg har fått sitt namn efter orden ”ward” som betyder att hålla vakt och ”berg”. Uppe på ”vaktberget” höll man utkik efter fiender och så småningom byggde man en befästning uppe på kullen. Den här befästningen är idag känd som Varbergs fästning. Platsen har varit omstridd under historiens gång och den har växlat mellan att vara under danskt och svenskt styre. Sedan 1642 och freden i Brömsebro har Halland och Varberg dock stadigt tillhört Sverige

På 1800-talet slutade Varbergs fästning att fungera som en militär anläggning och man funderade till och med på att spränga hela rasket. Som tur väl så gjorde man aldrig verk av de planerna, utan fästningen fick stå kvar. Man hittade då ett annat användningsområde för byggnaden, nämligen som fängelse och under slutet av 1800-talet fram till 1930-talet användes Varbergs fästning som kronohäkte för så många som 400-500 fångar. Idag förvaltas byggnaderna av Statens Fastighetsverk i samarbete med Hallands kulturhistoriska museum och har blivit en trevlig plats för turister att besöka. Man utför också ett viktigt arbete för att bevara ett viktigt kulturarv.

Idag hittar man inga fångar, men i stället ett välskött vandrarhem inne i den gamla fästningen. Som boende på vandrarhemmet kan man sova i det gamla bageriet eller lasarettet, men om man vill kan man också bo i det gamla fängelset, och till skillnad från forna tiders fångar så kan du vara säker på att du har en egen nyckel till dörren. Rummen är enkelt inredda men rena och bekväma och man har tillgång till ett gemensamt kök och allrum. Dusch och toalett finns i korridorerna. Det finns också en restaurang på området.

Hela fästningen är skyddat minnesmärkesområde så all motortrafik är förbjuden på området. Det kan betyda att det är lite svårt att ta sig upp till vandrarhemmet men i utbyte får man en mysig, genuin miljö där man kan känna av de historiska vingslagen. Längre upp på borggården finner man även Hallands kulturhistoriska museum där man kan beskåda den berömda Bockstensmannen. Här finns också den knapp man tror kan ha varit den som dödade kung Karl XII under slaget vid Fredriksten 1718.

Varbergs pittoreska kvarter inbjuder till promenader och vid fint väder kan man gå ner till stranden eller varför inte ta sig ett dopp i det vackra Kallbadhuset som byggdes 1903 och har två avdelningar – en för damer och en för herrar. Kallbadhuset är öppet året runt för alla badentusiaster.

FÖRFATTARE | lovisa Comments | Kommentarer inaktiverade för Varberg: Fästningens vandrarhem DATUM | oktober 24, 2018

Kategorier och taggar

lovebond-lite