STF Ölands Skogsby vandrarhem

STF Ölands Skogsby vandrarhem Image

STF Ölands Skogsby vandrarhem

Både Kalmar och Öland är väl värda ett besök och det går flyg Stockholm Kalmar för den som snabbt vill ta sig från huvudstaden till dessa pärlor. Kalmar är en gemytlig ort med sitt historiska slott och sina mysiga shoppinggator medan Öland framför allt bjuder på strandliv och härlig natur.

För den som ska utforska Öland är STF Ölands Skogsby Vandrarhem en bra utgångspunkt. Vandrarhemmet ligger nära brofästet och Färjestaden men ändå lugnt och avskilt. Faktum är att vandrarhemmet – som i själva verket är en gammal gästgivaregård – har hållit öppet för gäster under hela sex generationer. Det är ett mycket gemytligt boende med röd mangårdsbyggnad och stora gröna ytor.

Öland och dess kvarnar

Öland är vindarnas ö och tack vare detta finns det ett stort antal väderkvarnar att se än idag när du gästar STF Ölands Skobsby vandrarhem. De allra flesta av de gamla kvarnarna på Öland härstammar från 1700-talet men också från 1800-talet, då ön såg en riktig byggboom av kvarnar. Dessa kallas för stubbkvarnar vilket i princip kommer från att grunden som de vilar på är som en stubbe. I takt med moderniseringen och industrialismen kom dock fler typer av kvarnar och tids nog ansågs de inte längre användbara och började rivas.

Som en räddare i nöden kom Anders Billow som skrev i STF:s tidskrift år om hur Ölands kvarnar var på väg att försvinna. Det blev startskottet på ett projekt som startade år 1933 med syfte att bevara kvarnarna – ett projekt som pågår än idag, om än under ett annat namn än det först hade. Det här har resulterat i att det än idag finns cirka 350 kvarnar att beskåda på Öland, där många är privatägda men där också en stor andel ägs av diverse föreningar.

Det öländska landskapet

STF Ölands Skogsby vandrarhem ligger i direkt anslutning till Stora Alvaret och det gör att mängder av naturintressenter gästar vandrarhemmet. Dess namn har Stora Alvaret fått från att det består av så kallad alvarmark, vilket betyder att den inte kan brukas av jordbrukare eftersom det endast är ett tunt jord- och växtlager som vilar ovanpå en berggrund av kalksten. Detta leder till att växtligheten blir väldigt specialiserad och unik. Stora Alvaret utgör en fjärdedel av Ölands totala yta och då främst i de södra och mellersta delarna. Därtill är det en del av UNESCOs världsarv.

Något som drar till sig uppmärksamhet är Ölands alla orkidéer. De pryder hedarna med sina rosa, lila, gula och vita färger under våren liksom tidiga sommaren och orkidévandringar i området nära STF Ölands Skogsby vandrarhem brukar vara starkt uppskattade. Som på många andra platser kantas vägrenarna ofta av både blåklint och vallmo.

Även fågelskådare besöker STF Ölands Skogsby vandrarhem då landskapet hyser många olika fågelarter. Det är särskilt under våren och hösten som fågelskådarna gästar Öland, eftersom det är då fåglarna är i rörelse och nya fågelgrupper dagligen landar på ön. Det finns således alltid något att se på Öland.

FÖRFATTARE | lovisa Comments | Kommentarer inaktiverade för STF Ölands Skogsby vandrarhem DATUM | augusti 4, 2018

Kategorier och taggar

lovebond-lite