Långholmen är som namnet antyder, en långsmal ö mitt i centrala Stockholm. Tidigare var en vistelse på Långholmen kanske inte något man längtade efter, där låg nämligen kvinnofängelset Långholmens spinnhus under 1600- och 1700-talet. Senare byggdes även Stockholms centralfängelse på Långholmen, vilket var i bruk fram till det stängdes 1975 och delar av det revs 1982. I de delar som finns kvar av kronohäktet finns idag ett hotell, ett värdshus och vandrarhem.
Även om en vistelse på Långholmen inte var något man kanske skröt om tidigare är man i gott sällskap om man väljer att övernatta en eller några nätter på vandrarhemmet. Bland de tidigare internerna kan man finna kända namn såsom tidigare tidningsmannen och statsministern Hjalmar Branting som avtjänade ett straff för tryckfrihetsbrott och hädelse där, konstnären och konstprofessorn Isaac Grünewald som fick avtjäna en månad på Långholmen för misshandel och författaren Jan Guillou som blev dömd till tio månaders fängelse för spioneri. Här på ön utfördes också Sveriges sista avrättning av en dödsdömd fånge. Det var rånmördaren Alfred Ander som fick sitt slutgiltiga straff på ön år 1910. Under sommartid erbjuds guidade turer på fängelset, men sällskap kan boka guidning året runt.
Det är dock tack vare fångarna på Långholmen som ön idag är en grönskande oas i Stockholm. Under slutet av 1800-talet planterade de 3000 träd på ön och idag ser man resultaten av de planteringar och vägar som anlades. Ön erbjuder fina promenadvägar och man kan besöka fängelsemuseet som är gratis för boende gäster, eller det lilla Bellmanmuseet på ön som även har ett trevligt café. På ön finns också fina badplatser och charmiga hus och koloniträdgårdar.
En annan dramatisk händelse på ön skedde under vattenfestivalen i augusti 1993. Under en flyguppvisning med en Jas 39 Gripen förlorade piloten kontroll över planet. Han sköt sig ut och klarade sig utan skador men planet kraschade på Långholmen och tog eld. En person skadades av branden på marken men det var ett under att skadorna ändå inte blev mer utbredda än så. Idag finns ett minnesmärke, Jas-minnet, på ön där kraschen ägde rum. Det är en staty i rostfritt stål som föreställer ett pappersflygplan med spetsen nedborrad i marken. Efter denna händelse utförde man inga fler flyguppvisningar under vattenfestivalen.
Vandrarhemmet, som är anslutet till STF rustade upp de gamla fängelsebyggnaderna innan de öppnade 1989 och därmed inbjöd fler att besöka denna vackra ö. Gästerna övernattar i de tidigare cellerna, men du behöver inte vara rädd för att bli inlåst – du får en egen nyckel till cellen. Det finns möjlighet att köpa till frukost som serveras i Wärdshuset men om man föredrar att ta en sovmorgon och göra sin egen så finns det även ett gästkök tillgängligt.
Kategorier och taggar
In Vandrarhem i Stockholm