STF Siaröfortet Vandrarhem

STF Siaröfortet Vandrarhem Image

STF Siaröfortet Vandrarhem

Trots sitt namn ligger Siaröfortet inte på Siarö utan på Kyrkogårdsön strax väster om Siarö i Stockholms skärgård. När första världskriget bröt ut 1914 påbörjade man planerandet av en förstärkning av Vaxholms fästning. Byggandet av Siaröfortet inleddes1916 och fortet stod till slut färdigt 1924. Man hade från början tänkt förlägga fortet på Siarö, men man ändrade sig i sista stund och bestämde sig i stället för att bygga på Kyrkogårdsön som fått sitt namn efter den gamla kolerakyrkogården som fanns på ön. Platsen var idealisk för att skydda Stockholm mot fiender som kom sjövägen och fortet var befäst med kanoner och taggtrådshinder och var utrustat med allt som behövs för en fungerande bataljon i strid, såsom kök, matsalar, toaletter, sovrum och kontor. Men redan från början var Siaröfortet odugligt som befästning eftersom det ansågs för fuktigt att vistas i och under fredstid var det förbjudet att låta värnpliktiga övernatta där. När andra världskriget bröt ut ansågs fortet för omodernt och det användes uteslutande till militärövningar fram till 60-talet, då det lämnades åt sitt öde.

Det räddades dock under 90-talet då man renoverade anläggningen för att kunna använda den till militärmuseum och Bildösundsbolaget driver idag vandrarhem på platsen. Byggnaden ägs av Statens fastighetsverk som också förvaltar det. Sommartid anordnas guidade turer varje dag runt fortet, men den som vill kan också promenera runt på egen hand. Entré betalas i vandrarhemmet. Om du inte är intresserad av militärhistoria kan du njuta av den vackra naturen som är unik för Stockholms skärgård. Promenera i vackra omgivningar och ta ett dopp i havet, eller varför inte försöka att fånga din egen fisk?

Platsen är värt ett besök oavsett om du stannar över natten eller bara stannar till över dagen. Som övernattande gäst på vandrarhemmet bor du i det gamla logementet som idag är upprustat och håller en långt högre standard än när det byggdes och du sover i sköna sängar. Frukost, lunch och middag kan beställas men det finns ett gästkök om du vill laga din egen mat. För att ta dig hit från Stockholm tar du en Waxholmsbåt från Strömkajen till Kyrkogårdsön. Resan tar ungefär två timmar och är en upplevelse i sig. Om du kommer i egen båt kan du lägga till i gästhamnen på Kyrkogårdsön.

FÖRFATTARE | lovisa Comments | Kommentarer inaktiverade för STF Siaröfortet Vandrarhem DATUM | juni 2, 2018

Kategorier och taggar

lovebond-lite